Pri ZZP se pridružujemo izjavi društva TIGR “TIGR Primorske”

Pri ZZP se pridružujemo izjavi društva TIGR “TIGR Primorske”

  • november 1, 2018
  • Posted By ZZP

Člani društva za negovanje domoljubnih  tradicij organizacije TIGR »TIGR PRIMORSKE« , članici Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, namenjajo slovenski javnosti in predstavnikom države Slovenije v zvezi z nameravanim shodom gibanja Casa pound v Trstu  naslednjo

       I  Z  J  A  V  O  

  1. Prepričani smo , da bi pristojne oblasti v Italiji na podlagi 12. prehodnega določila ustave Republike Italije, zakona Scelba št. 645 iz leta 1952 in zakona Mancini št. 205 iz leta 1993, ki prepovedujejo in kaznujejo z zaporom obujanje razpuščene fašistične stranke, morale preklicati dovoljenje za shod novofašistične stranke CasaPound, ki je napovedan za soboto, 3.novembra v Trstu.

 

  1. Pri tem opozarjamo , da so fašisti v Trstu 13.julija 1920 zažgali Narodni dom prvo večnamensko palačo v Evropi, v kateri so imele sedež poleg gledališča tudi druge kulturne in gospodarske organizacije, uredništvo dnevnika “Edinost”, hotel in prostor za druženje. V naslednjih letih se je stopnjeval fašistični pritisk na slovenska društva in ustanove z njihovo nasilno razpustitvijo, ukinitev šol s slovenskih učnim jezikom in poiitalijančevanjem krajev, priimkov in osebnih imen.

 

  1. Zato predlagamo Predsedniku Republike SlovenijeBorutu PAHORJU, da opozori italijanskega državnega poglavarja o nevarnosti podžiganja sovraštva.Od slovenske diplomacije pa pričakujemo da preko svojih predstavnikov v Bruslju, Rimu in Trstu sporoči italijanskim oblastem in vsej demokratični javnosti v Evropi , da shod novofašistov v Trstu žali čustva in tradicije odporništva, s tem pa tudi zanika vsebino celotne demokratične ureditve povojne Evrope.

 

                                                                                                                         

         Sežana:31.10.2018                                                                   Predsednik društva TIGR PRIMORSKE

                                                                                                                               Dr.Savin JOGAN

 

 

Category

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


* Checkbox GDPR is required

*

I agree